Produkty powiązane

inzeni - MAKE LIFE BETTER

CZYSTA ŻYWNOŚĆ W ZASIĘGU RĘKI

Jedzenie bez chemii? 

 

Czy to już tylko oksymoron i marzenie nie do spełnienia? Jedno (jedzenie) wydaje się coraz bardziej wykluczać drugie (bez chemii). Przemysł spożywczy, która produkuje i wytwarza żywność na masową skalę i to niezależnie od segmentu (mięso, warzywa i owoce, ryby czy jaja) działa w jednym kierunku - optymalizacji swojej produkcji. 

 

Co to znaczy? 

 

Chcąc wyprodukować jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem stawia się głównie na wydajność produkcji. Stąd wszechobecne pestycydy, azotany, hormony, antybiotyki, fosforany.

 

Rozwiązaniem jest ozon! 

 

Ozon to cząsteczka składająca się z trzech atomów tlenu. Dwa atomy tlenu tworzą podstawową cząsteczkę tlenu – tlen, którym oddychamy, który jest niezbędny do życia. Trzeci atom tlenu może odłączyć się od cząsteczki ozonu i ponownie połączyć się z cząsteczkami innych substancji, zmieniając ich skład chemiczny. To właśnie ta zdolność do reagowania z innymi substancjami pomaga w skutecznej dezynfekcji. Ozon błyskawicznie usuwa bakterie (np. salmonella czy e.coli) i robi to o wiele szybciej niż chlor, a przy tym nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Ozonowanie usuwa również pestycydy, azotany, fosforany, konserwanty, zanieczyszczenia metaliczne znajdujące się na powierzchni żywności. 

Co ważne, proces ozonowania przedłuża również przydatność do spożycia produktów – to sposób na eliminację zalążków grzybów i pleśni oraz ograniczenie ryzyka namnażania się bakterii. Ozonowanie nie trwa długo, a do jego przeprowadzenia potrzebna jest jedynie woda oraz ozonator. 

Na czym polega ozonowanie żywności?

Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Działanie bakteriobójcze wykazuje w stężeniu ok. 13 μg/dm3. Najkrócej rzecz ujmując, ozonowanie to oczyszczanie aktywnym tlenem. Ozonować, czyli sterylizować można praktycznie wszystko, ale dziś głównie skoncentrujemy się na jednym aspekcie – na ozonowaniu żywności. 

 

Tlen w stanie wolnym występuje w postaci cząsteczek dwuatomowych O2 oraz trójatomowych – O3. Te drugie to ozon, czyli alotropowa odmiana tlenu. Upraszczając, ozon to tlen z jednym dodatkowym atomem, który – uwolniony – oddziałuje na ozonowaną substancję. Ozon jest naturalnym i skutecznym sterylizatorem, który doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i jednocześnie usuwając z niej zanieczyszczenia (chlor, żelazo, wapń, etc.). Wykazuje też silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. 

 

Czy to jest bezpieczne?

 

Tak. Ozon szybko ulega rozkładowi (w szczególności w wodzie), a po utlenieniu zanieczyszczeń przekształca się w zwykły dwuatomowy tlen. Dodatkowo, w ozonatorze BSD7 zamknięty jest w szczelnym pojemniku, dzięki czemu pozostaje tam, gdzie tego chcemy.

GRATIS

GRATIS!

 

Do każdego zakupionego ozonatora dodajemy w prezencie książkę "O Kuchnia!" z przepisami i poradami zdrowego żywienia.

funkcje urządzenia

Funkcja samooczyszczania 

  

Urządzenie wyposażone jest w funkcję samo czyszczenia, która uruchamia się automatycznie w trakcie pracy. Ozon wytwarzany w trakcie oczyszczania oraz funkcja obrotowa kosza dokładnie oczyszcza i dezynfekuje komorę urządzenia. Podczas pracy urządzenia (czyszczenie) poziom wody nie powinien przekraczać górnego brzegu 3 poziomu kosza.

 

5 programów automatycznych

 

Owoce:  5 minut + rotacja 360 ( w razie potrzeby można uruchomić program ponownie). 

Warzywa: 15 minut + rotacja 360 ( w razie potrzeby można uruchomić program ponownie). 

Mięso: 25 minut + rotacja 360 ( w razie potrzeby można uruchomić program ponownie).

Ryby: 25 minut + rotacja 360 ( w razie potrzeby można uruchomić program ponownie)

Zastawa stołowa: 20 minut

 

Czyszczenie zastawy stołowej 

 

- Naczynia oraz sztućce można łatwo zdezynfekować wkładając je bezpośrednio do kosza i uruchamiając funkcję „Tableware”- Zastawa stołowa. 

- Praktyczna budowa oraz wyjmowany kosz

- Praktyczna budowa urządzenia oraz wyjmowany kosz umożliwiają łatwe wyjęcie oczyszczanej żywności z urządzenia bez konieczności jej dotykania. Można przełożyć oczyszczaną żywność prosto na patelnię lub do garnka unikając jej wtórnego zanieczyszczenia. 

- W pokrywie urządzenia wbudowany jest niewymienny filtr węglowy. Filtr można przepłukać pod bieżącą zimną wodą od czasu do czasu. Należy go uprzednio zdemontować.

specyfikacja techniczna

Model: BSD7

Pojemność: 10l

Wydajność ozonu: 400 mg / h

Wymiary: 34 x 34 x 33 cm

Waga: 3,7 kg netto

Zasilanie: ~ 220 V 50/60 Hz

Moc: 25 W

Gwarancja: 24 miesiące, na podstawie dowodu zakupu

zawartość zestawu

- Urządzenie z wbudowanym przewodem zasilającym, koszem oraz wężem do odpływu wody. 

- Filtr węglowy zamontowany w pokrywie urządzenia. 

- Instrukcja obsługi w języku polskim.

 

GRATIS: Książka "Tajniki Zachowania Zdrowia"

5903819642001

Opinii Opinii (0)

Oparte na 0 opinii - 0 1 2 3 4 0/5
8 innych produktów z tej samej kategorii: